Столична фирма реставрира безплатно иконостаса на църквата „Всех Святих“
14.01.2014

Кметът Пламен Стоилов се срещна днес с Ивайло Иванов – представител на столична фирма, ангажирала се да реставрира безвъзмездно иконостаса на църквата „Всех Святих“. На разговора присъстваха и протосингелът на Русенката Света митрополия архимандрит Виктор и секретарят на митрополията Ангел Младенов. Г-н Стоилов отправи благодарност към г-н Иванов за жеста и засвидетелства готовността си да окаже пълно съдействие на фирмата, с цел възстановяването на светинята. Нейният представител заяви, че ще е необходимо заплащане само на материалите за реставрацията, а трудът на дърворезбарите ще бъде безвъзмезден. Русенската Света митрополия вече стартирала събирането на иконите от иконостаса.
Днес следобед г-н Иванов ще огледа останките от иконостаса в Св.Петка и в параклиса на Гробищен парк „Чародейка“.
В началото на февруари кметът Пламен Стоилов ще свика отново среща, на която ще бъдат поканени членове на Управителния съвет на саморазпусналото се Сдружение „Всех Святих“, на Русенската света митрополия, на комунални фирми в града и медии. На нея ще се коментират действията, които е необходимо да бъдат предприети за довършването и пускането в експлоатация на храма.

История на храма „Всех Святих“:

В средата на 19 век става явна необходимостта от нов храм, който да е въздигнат в свободна България, да не е вкопан в земята, а към небето. Още през 1856 година е учредена Българска църковно-народна община, която възлага на майстор Генко Кънчев да изготви строителен план за строеж на нов храм в Русчук. На 27 април 1870 година строителните документи са готови, но нищо не се прави до Освобождението на България през 1878 година. Идеята се възражда с едно писмо на митрополит Григорий от 1 юли 1883 година до Общината, в което се настоява за построяването на параклис в гробищата на църквата „Света Троица”. Митрополит Григорий успява да издейства разрешение част от камъните на тогавашната крепостна стена да се предоставят за градежа на новата църква. На 20 юли 1886 година е положен първият  камък, като в основите на църквата е вградено медно сандъче, в което е поставен актът за строителството, монети и различни по стойност гербови пощенски марки, вестници и др.  Кожухарският еснаф дарява сумата от 1000 лева за изографисването на иконите и дверите, а командирът на V  Дунавски полк предоставя за нуждите на строежа големи съдове за вода.

До края на 1888 година, с много трудности и при постоянен недостиг на средства, е завършен грубият градеж на църквата. А през следващата година започва изграждането на камбанарията, съпроводено от редица строителни проблеми.  На 9 май 1890 година се приема план за помощните постройки – четири стаи, построени паралелно към южната страна на църквата, и на каменен тротоар. През 1891 година се планира довършването на камбанарията и измазването отвън, като до 19 декември задачите са изпълнени. Сключен е договор за застилане на пода с „красиви правилни мраморни фигури”, на стълбището и други довършителни работи. В кондиката на храма са упоменати даренията, направени за завършване на интериора и за служби.

Храмът „Всех Святих” е завършен и осветен през 1898 година. Същата година умира митрополит Григорий, посветил последните години от живота си на съграждането на божия храм. Затова, тялото му е положено в нейния притвор.

Вътрешното оформление бива завършено през 30-те години, след ръкополагането през 1927 година в Доростоло-Червенската епархия на митрополит Михаил. Той поема инициативата за набирането на средства за довършването на храма и за намирането на майстори. Русенското гражданство се доверява на професор Стефан Иванов, ученик на гениалния художник Мърквичка. Големият майстор-рисувач изписва 11-те икони на „Всех Святих”, а декоративната работа е довършена от професор Харалабми Тачев.

На 27 февруари 1939 година настоятелството сключва договор със скулптора и резбаря Методи Балалчев. Той изработва иконостаса и архиерейския трон, два певника с по два трона и два малки подвижни иконостаса.

Последният ремонт на църквата е извършен 1952 година, когато красивите мраморни плочи се заменят с паркет.

На 25 октомври 1964 година митрополит Софроний отслужва последната света литургия в храма „Всех Святих” и обявява на християните, че в тази църква повече няма да се извършва богослужение, понеже се преотстъпва на Градски народе съвет (ГНС) – Русе да се използва като Пантеон. На 12 януари 1965 година  храмът е предаден на градския съвет, демонтиран и пренесен в „Света Троица” е  целият му инвентар. На 16 април 1975 година са преместени костите на погребаните в храма трима Доростоло-Червенски митрополити – Григорий, Василий и Михаил. Тленните им останки са положени в притвора на църквата „Света Троица”.

На 26 октомври 1975 година по нареждане на ГНС храмът е съборен. По сметката на църковното настоятелство постъпват 64 008 лева. Така храмът „Всех Святих”, символ на свободата на българския дух и вярата в Господа, бива разрушен, 24 години след като е бил завършен окончателно.

На 28 февруари 1978г., по повод 100-годишнината от Освобождението на България, е открит Пантеонът на Възрожденците в Русе. Той е построен на мястото на разрушения храм "Всех Святих". Лично първият секретар на комунистическата партия и държавен глава Тодор Живков присъства на откриването.

Смяната на политическата система в България след 1989г. връща официално темата за поругания и разрушен православен храм. Първата статия в местния печат е от 1991 г. и е на журналиста Боян Драганов. На 28 май 1993г. в сградата на Доростоло-Червенската митрополия 30-тина русенски граждани създават Обществен съвет за възстановяване на църквата "Всех Святих".

На 29 октомври 1993 г. общинският съвет гласува решение, с което отрежда терен за възстановяване на храма в Парка на възрожденците. Създава се и инициативен комитет начело с Негово Високопреосвещенство митрополит Геласий.

На 29 октомври 1998 г. в Русе се отбелязва 100-годишнината от смъртта на митрополит Григорий. Българският патриарх Максим води литийно шествие от църквата "Света Троица", което достига до мястото зад спирка "Воден" (където към 2012 г. вече се издига новопостроената сграда на новия храм "Всех Святих"). Там Негово Светейшество благославя мястото и полага основния камък за възстановяване на църквата.

Реалните строителни дейности започват чак през 2007г., когато се създава Сдружение "Всех Святих", в което съпредседатели са митрополит Неофит и тогавашния кмет на Русе Божидар Йотов Изграждането се води от инженер Теодорин Патриков.

До есента на 2012г. сградата на храма и камбанарията са построени и външният вид на църквата е почти завършен. Необходимо е да се възстанови олтарът, за да могат да бъдат подновени богослуженията.

На 17 октомври 2012г. настоящият кмет Пламен Стоилов свика среща с Управителния съвет на Сдружение "Всех Святих" и група граждани, с което поднови кампанията за довършването на храма.