Община Русе

Покана 20 февруари - 140 години от Освобождаването на Русе 1878-2018
14.02.2018
Print
Email

На 20 февруари, вторник, Община Русе и Русенска митрополия ще отбележат 140 години от Освобождението на Русе с тържествена програма.

В 09:30 ч. Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенска митрополия ще отслужат панихида в храм „Света Троица“.

В 10:30 ч. на площада пред храм „Света Троица“ ще се състои възстановка на посрещането на руските войски начело с ген. Тотлебен в Русе с участието на членове на Национално дружество „Традиция“ от Русе, София, Шумен, Велико Търново, Трявна, Плевен, Габрово. Атракцията се осъществява и със съдействието на Клуб по конен спорт „Истър“, който любезно предоставя един от най-красивите си коне за участие във възстановката.

В 11:15 ч. Общински духов оркестър с диригент Димчо Рубчев ще поведе шествието, което ще тръгне от църквата „Света Троица“ по ул. „Петко Д. Петков“ към Пантеона на възрожденците, където в 12 ч. ще започне тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя.

Церемонията ще започне с встъпителни думи на проф. д-р Николай Ненов – директор на Регионален исторически музей – Русе. Слово в чест на празника ще произнесе и г-н Пламен Стоилов - кмет на Община Русе, а Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенска митрополия ще отслужат благодарствен молебен за извоюваната свобода.

В програмата ще вземат участие Детско-девически хор „Дунавски вълни“ с диригент Весела Тодорова и Женска вокална група при ВЧ „Зора“ с ръководител Вили Икономов. Водещ ще бъде актьорът от ДТ „Сава Огнянов” Венцислав Петков, който ще се изяви и като диктор по време на възстановката. По традиция в края на церемонията институции, обществени организации, политически партии и граждани ще поднесат венци и цветя пред Вечния огън.

20 проекта получават финансиране по програма „Знание и растеж“
Най-голямото кариерно изложение – за пореден път в Русе
КМЕТ

Снимка на Пламен Стоилов в кабинета

Пламен Стоилов

Радио Русе

www.cem.bg

Банер - Аз, градът Банер Лимес Банер - Проект Банер - Общинско предприятие   Банер - Проект БЕКА Банер - превантивно информационен център - Русе Банер - Местна комисия за борба с трафика на хора гр. Русе Банер - Икономически портал Банер - Общински пазари Банер - комисия за защита от дискриминация Банер SOLVIT  Банер ОП Паркстрой Банер - Решение за по-добър живот