Община Русе

Програмата на МФ Мартенски музикални дни 2017 20-22 март
20.03.2017
Print
Email

Тази вечер, 20 март, от 19 ч. в Доходно здание русенската публика ще има удоволствието да се срещне с един от своите любимци – маестро Минчо Минчев, който ще излезе на сцената в компанията на своя син Николай Минчев.

Минчо Минчев е дългогодишен приятел на фестивала „Мартенски музикални дни“, като за поредна година освен че ще излезе на концертната сцена, по традиция паралелно той ще води и майсторския клас по цигулка в Международната музикална академия „Проф. Саша Попов“. Неизмеримият талант на Минчо Минчев е оценяван със суперлативи по цял свят. Свири като солист с много от водещите оркестри в света и работи със световноизвестни диригенти, концертира в най-престижните световни зали. Има множество записи за български и световни лейбъли. Журира престижни междунаодни конкурси в страната и чужбина, а от 1990 г. е професор по цигулка в Университета по изкуствата Фолкванг в Есен, Германия.

Неговият син, Николай Минчев също е доказал своя изключителен талант. Той завършва Университета Фолкванг в Есен при проф. Нана Яшвили и своя баща. През 1996 получава отличието Музикант на годината на БНР за най-добър дебют. Следват редица престижни награди и гастроли с именити оркестри из цяла Европа. От 2005 Николай Минчев е доцент по цигулка в Университета Фолкванг в Есен.

На сцената на Мартенски музикални дни Дуо Минчеви ще изпълни произведения от Льоклер, Шпор, Моцарт и Халворсен.

В 17:30 ч. на същия ден, 20 март, ще се състои заключителният концерт на майсторския клас по оперно пеене, воден от Дарина Такова. Концертът ще се проведе в зала Европа на Доходно здание.

На 21 и 22 март фестивалната програма предлага срещи с блестящия талант на Камерен оркестър Московски солисти и техния брилянтен артистичен директор, диригент и солист – Юри Башмет.

Юри Башмет е изключителна фигура в музикалния свят. Рециталите му, както и неговите концерти в ансамбъл, съвместно с такива музиканти като Рихтер, Ростропович, И. Щерн, Кремер, винаги препълват залите, предизвиквайки огромен интерес. Името му се свързва още с първите в света рецитали за виола в едни от най-известните световни концертни зали.

На 21 март, вторник, от 19 ч., именитите руснаци ще представят „своя любим 20 век“ в произведения от Свиридов, Стравински, Шнитке, Прокофиев и Шостакович. Диригент и солист на ансамбъла ще бъде самият маестро Юри Башмет, а солисти: Андрей Проскробко – цигулка и Алексей Найденов – виолончело.

Във втория си концерт в рамките на фестивала, 22 март от 19 ч., виртуозният виолист и неговите музиканти ще пренесат публиката на едно зашеметяващо пътуване из света. Техни партньори на сцената ще бъдат пианистите от прочутото клавирно дуо Аглика Генова & Любен Димитров. Заедно ще изпълнят богат репертоар от произведения от Бах, Григ, Моцарт, Такемицу, Чайковски, Шостакович, Бенда и Росини.

МФ Мартенски музикални дни 2017 се провежда от 10 до 26 март, предлагайки на публиката за поредна година незабравими срещи с над 600 артиста от България и чужбина, класни изпълнения на едни от най-добрите в света, над 40 събития, една оперна премиера и богата съпътстваща програма за малки и големи.

Фестивалът и тази година се подкрепя от широка мрежа от партньори, сред които Министерството на културата,  генералният партньор на фестивала от 14 години насам Обединена българска банка, Италианският културен институт в София, Гьоте институт – София, Чешкият център в София, Фондация „Америка за България“, Министерството на културата на Чехия, Държавна опера – Русе, НУИ „Проф. В. Стоянов“, редица частни фондации от САЩ (MID Atlantic Arts Foundation, Interculture Foundation и USArtists International и др.), Регионалният исторически музей в Русе, Русенската художествена галерия, основните медийни партньори БНТ и БНР, както и русенските печатни и електронни медии. 

Приключи крайният срок за предаване на творби за конкурса, посветен на Световния ден на водата
Клуб „Дебати“ към ОМД с първа публична изява
КМЕТ

Снимка на Пламен Стоилов в кабинета

Пламен Стоилов

Радио Русе

www.cem.bg

   

Банер - Аз, градът Банер Лимес Банер - Проект  Банер - Общинско предприятие   Банер - Проект БЕКА Банер - превантивно информационен център - РусеБанер - Местна комисия за борба с трафика на хора гр. Русе Банер - Икономически портал Банер - Общински пазари Банер - комисия за защита от дискриминацияБанер SOLVIT  Банер ОП Паркстрой Банер - Решение за по-добър живот